luni, 23 februarie 2009

Ce trebuie sa stim despre consumul in siguranta de fructe de mare



Cele mai importante lucruri de luat in considerare la manipularea in conditii de siguranta a fructelor de mare la domiciliu sunt curatenia, temperatura si timpul:
- Pastrati-va mainile, zona de lucru, si ustensilele in permanenta curatenie.
- Niciodata nu lasati ca fructele de mare crude sa intre in contact cu fructele de mare fierte sau cu alte alimente gatite sau negatite.
- Fructele de mare sunt foarte perisabile. Dacă cumparati fructe de mare la supermarket, folositi-va ochii, mainile si nasul cand alegeti pestele proaspat sau crustaceele.
- “Achizitia” dumneavostra ar trebui sa se simta la rece la atingere... si aceasta nu ar trebui să aiba miros “de peste." Mirosul ar trebui să fie similar cu “briza marii” (daca va mai amintiti din concediul de asta-vara).
- Pastrati aceste produse la temperaturi corespunzatoare, mare atentie la termenul de garantie atunci cand acestea sunt refrigerate!
- Cand cumparati fructe de mare refrigerate, odata ajuns acasa, puneti-le repede la frigider sau acoperiti-le cu gheata, iar cand acestea sunt congelate , puneti-le rapid in congelator.
- La cumpararea acestor produse, daca este posibil, solicitati certificatele de calitate, In mod normal, orice comerciant este obligat sa le detina si implicit sa fie in masura sa vi le prezinte.
- Unele scoici pot fi intredeschise. Daca le atingeti si se inchid, inseamna ca sunt vii, daca nu, renuntati la ele.
- Pastrati crevetii, molustele si celelalte fructe de mare in pungi inchise etans, sau in caserole cu capac.
- Langustinele şi crabii vii trebuie să fie preparate in ziua in care sunt achizitionate. Fierte, acestea se pot pastra in recipiente etanse doua sau trei zile.
- Urmati cu atentie instructiunile de pe ambalaj.
Decongelare. Scoateti punga din congelator si lasati-o în frigider pe o farfurie. Aceasta se va dezgheta complet in circa 24 de ore. Niciodata nu dezghetati fructe de mare la temperatura camerei /la cald /cu apa calda pentru ca bacteriile de la suprafata vor incepe sa se multiplice. Dacă uitati să scoateti fructele de mare din congelator din timp, puneti-le in chiuvetă in apa rece. Se vor dezgheta in aproximativ o ora.
Pregatirea. Asiguraţi-va ca toate suprafetele si ustensilele care iau contact cu alimentele sunt curate. Intotdeauna sa va spalati pe maini cu sapun si apa calda timp de cel puţin douazeci secunde inainte de a incepe prepararea produselor alimentare, inainte de manipularea unui nou produs alimentar sau ustensila, dupa terminarea prepararii produselor alimentare.
Spalati ustensilele imediat dupa folosire

0 comentarii: